Zorgcentra na Seksueel Geweld Roeselare

Laat ons vandaag even stilstaan bij enkele confronterende cijfers…

… 43.000 verkrachtingen per jaar, ofwel minstens honderd per dag
Onthutsend: slechts één op de tien slachtoffers doet aangifte van het misdrijf. De Belgische cijfers die de Vrouwenraad onlangs bekendmaakte zijn schokkend.
8230 slachtoffers vonden sinds de opstart van de Zorgcentra in België de weg naar een Zorgcentrum

Naar aanleiding van onze ‘ZONTA SAYS NO’ campagne zetten wij graag even
DE ZORGCENTRA NA SEKSUEEL GEWELD in de kijker.
Zij bieden multidisciplinaire zorg aan slachtoffers van seksueel geweld en advies aan hun steunfiguren.
Alle zorg wordt aangeboden onder één dak door een speciaal daartoe opgeleid team.
Voor West-Vlaanderen bevindt zich dit bij het AZ Delta te Roeselare, met aparte ingang & apart aangeduide borden zodat het slachtoffer in alle discretie en met de beste zorg opgevangen word.

Je kan er als slachtoffer terecht voor medische en psychische zorgen en om sporen van het seksueel geweld te verzamelen.
Indien je dit wenst, kan je er ook aangifte doen bij de politie.

Het is een veelvoorkomend probleem

Volgens het recentste prevalentieonderzoek kreeg ongeveer 64% van de Belgische bevolking tussen de 16 en 69 jaar al te maken met een vorm van seksueel geweld, gaande van seksuele intimidatie tot seksuele uitbuiting. Hetzelfde onderzoek toont aan dat twee op de vijf vrouwen en één op de vijf mannen geconfronteerd werden met zogenaamd hands-on seksueel geweld, waarbij ze fysiek en ongewenst werden aangeraakt. 19% van de vrouwen en 5% van de mannen gaf aan ooit verkracht te zijn.

De impact ervan kan groot zijn

Seksueel geweld kan een grote impact hebben. Een slachtoffer kan lichamelijke en/of psychische klachten ontwikkelen, en daarbovenop ook te maken krijgen met seksuele en reproductieve gevolgen. Ook op socio-economisch vlak kan seksueel geweld een invloed hebben op zowel het slachtoffer als de maatschappij (bv. wanneer iemand ten gevolge van het seksueel geweld voor lange tijd werk onbekwaam is). 

Om het risico op dergelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat een slachtoffer toegang heeft tot de nodige professionele zorgen. Helaas is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan: slechts 7% van de respondenten die zich in bovenvermelde studie als slachtoffer identificeerden, gaf aan professionele hulp gezocht te hebben. 

Zonta Ieper heeft afgelopen voorjaar een info avond georganiseerd waar de mensen van ZSG Roeselare hun werking toegelicht hebben aan onze leden.
Op deze confronterende en boeiende avond waren ook de zorgleerkrachten en directie van de Ieperse scholen aanwezig. Deze avond krijgt nog gevolg om de bekendheid van ZSG kracht toe te brengen in de Ieperse scholen.

 

Previous
Previous

CAW maakt sterker …

Next
Next

Aftrap campagne ‘Zonta says no’ met een weerbaarheidstraining